Otin Elegian haasteen vastaan :)

En muistakkaan olenko näistä ennen kirjoittanut, en ainakaan samassa postauksessa. Kun muutimme tänne 6 vuotta sitten , ei minulla ollut blogiakaan edes mihin kirjoitella näistä.

Posti

Täällä posti tuodaan omaan postilaatikkoon, meillä se on 300 metrin päässä. Joskus posti on tuotu talon oven vieressä olevaan lootaan, se aika on ohitse.  Mutta isot paketit tuodaan kyllä vieläkin kotiin saakka. Jopa patjankin olen nähnyt olevan pienen postihenkilöauton katolla.

Asunnot

Itsellä kokemusta vain omakotitalosta. Mutta tiedän että vuokra-asunnot täytyy olla putipuhtaita kun niistä pois muutetaan, vuokra-isäntä/emäntä tutkii tarkkaan joka nurkan että varmasti on puhdasta, eikä mitään kolhuja ole missään.  Jotkut ottavat jopa siivousfirman siihen hommaan, juuri tuon tarkkuuden takia.

Riippuu asunnosta minkälainen varustelu siellä on, mitä minä olen nähnyt niin on ollut astianpesukonettakin jopa ja pesukone myöskin.

2-3 kertaa vuodessa on vaan mahdollista muuttaa tai voit ottaa alivuokralaisen, mutta hänet täytyy vuokranantajan myös hyväksyä.  Huhti- heinä ja -lokakuu ovat muuttokuukausia.  Näin meidän kanttoonissa. Joka kanttoonissahan on omat sääntönsä joka asialle ;)

Liikenne

Maalla kun asumme, liikenne ei ole mitenkään vilkasta.  Täällä kyllä napsahtaa sakot jos punaisilla ylittää kadun. Samoin jos autoilija ei anna jalankulkijalle tietä suojatiellä, siitäkin sakotetaan armottomasti. Tietysti vaan jos poliisi sattuu näkemään.

Julkinen liikenne

Täällä käytetään erittäin paljon junaa ja sitten jatkoyhteytenä postiautoa. Junalla kyllä pääsee mukavasti joka suuntaan, kallista vaan on matkustaminen jos ei hanki puolihintakorttia.  Se taitaa olla jokaisella työssäkäyvällä ja vuosikortti tulee tietysti kaikkein halvimmaksi. Kortit kelpaavat myös posti-autoon ja kaupungissa ratikkaan ainakin.

 

Jätteet

Talousjätteet kerätään tien varsilta kerran viikossa, keskiviikkona. Niille on oma maksullinen pussinsa.  Me itse viemme nämä pussit suoraan jätekeräysasemalle, koska ne voi viedä sinne myös lauantaisin tai tiistaisin keskiviikon lisäksi .  Sinne täytyy myös viedä kaikki muut jätteet; lasit, metalli, elektroniikka ym  Ne eivät maksa erikseen. Tosin maksamme vuosimaksun jätteistä talousjätepussien lisäksi, n 52 euroa vuodessa. Talousjätepussit (35 litraiset) maksavat 1,18 euroa tällä hetkellä.

Jossakin muualla ostetaan tarroja mitkä laitetaan jätepussien kylkeen, tämäkin siis kanttooneissa toimii erilailla.

Tuoksut

Meillä tuoksuu raikas ilma enimmäkseen, joskus lehmänlannat mitkä levitellään pelloille.

Ihmiset

Pikkukylässähän yleensä kaikki tuntevat kaikki tai ainakin melkein.  Tervehditään tunnetaan tai ei.  Minä alkuun ihan säikähdin kun kaikki sanoivat päivää :)  Eri kulttuureja on jo täällä meidän kylässäkin monia, ettei enää sävähdetä jos on tummempi tai vaaleampi kuin joku toinen. Ehkä kuitenkin erilaisista ihmisistä keskustellaan enempi  pienissä piireissä;)

Kaupungeissahan onkin sitten eri kanssallisuuksien sekamelska, siellä ei varmasti kukaan toisiaan kyttäile.

Pubit ja ravintolat , kahvilat

Täällä on myös nyt julkiset paikat savuttomia, on sitten omat paikkansa tupakoiville joko ulkona tai erillisessä kopissa sisällä.

Olen huomannut että täällä naiset juovat yleensä jotain muuta kuin olutta baarissa ollessaan. Miehille kyllä menee olut .

Kahviloissa vielä tullaan useimmiten pöytään tarjoilemaan. Kahvin kera tulee pieni maitokippo jos maitoa haluaa. Itse kun juon mustana kahvini niin ei ole ongelmaa siinä.

Täällä voi usein ottaa myös koiran mukaan kahvittelemaan tai syömään, ei ongelmaa siinä.  Ruokakauppoihin ei sentään saa niitäkään viedä.

Ja pah teksti meni miten sattuu ja en nyt ehdi sitä muuttamaan .